Mer historie om Frognerseteren
I 1889 kjøpte Christiania kommune Frognerseteren av Thomas Heftyes enke. Thomas Heftye hadde i mange år drømt om å bygge et serveringssted på området. Han hadde selv servert sine gode venner på tur, i stuen på Heftyehuset, og han så den stadig økende strømmen av folk som kom oppover den nybygde Frognerseterveien fra Grimelund. I dag er denne veien ”Korketrekkeren”, vei om sommeren og akebakke om vinteren. Korketrekkeren var Olympisk akebakke i 1952.
Arkitekt Holm Munthe
Arkitekt Holm Munthe tegnet huset i kjent dragestil for kommunen og i 1891 stod første del av huset ferdig. Byggekostnadene var på kr. 85.000,-. Tømmeret var tatt ut av egen skog og byggingen ble sponset av overskuddspengene til Christiania Brændevinssamlag. Huset ble straks fylt av byens velstående herrer. Det ble ikke plass til sportsfolket og dermed satte man i gang planene om å bygge en sportskafé.
''Sporten''
I 1896 stod Sporten ferdig. Den er også tegnet av Holm Munthe og har plass til 250 personer. I dag blir dette huset kun brukt til lukkede selskaper. Selv med byggingen av Sporten, ble hovedrestauranten for liten og i 1910 stod Storstua ferdig. Verandaen foran huset ble innelukket og hele huset ble brunbeiset innvendig, noe som ga det et by-café-preg.
Slik stod huset frem til begynnelsen av 1925. Da satte skogstyret i gang en kraftig renovasjon.
Styrerommet
Styrerommet ble innredet av byarkitekt Christian Heiberg, og Ulrik Hendriksen malte rommet i norsk bonderokokko. Legg merke til alle visdomsordene i rommet, noe som hører til rosemalingen fra denne tiden. På høyre side står det: ”Det utvalg som kommuneskogen skjøte skal, bør tenke mer på denne enn på tall.” Og på den andre siden står det: ”Gjemt skal være glemt av alvor og skjemt, når du møter i denne sal.” I garderoben: ”Forgrip deg ikke på annen manns eiendom.” Og på døren står det: ”Gå styrket ut.” Rommet har små barskap med lås mellom alle sofaene.
Mer historie
Peisestua
Peisestua i annen etasje er dekorert med romansk ornamentikk. Dette er vår eldste dekorative malerkunst. I dette rommet var peisen også i tysk stein helt frem til 1932, da den ble pusset og malt. Samtidig ble verandaen (svalgangen) innelukket for å nyttegjøre plassen som serveringssted på den kalde årstiden.
Kvisten
Kvisten, det minste møterommet i huset, var fra gammelt av herretoalett. Dette ble omgjort i 1994.
Hemsen som i dag er en del av kafeen, var i starten et lite lukket rom hvor det stod en himmelseng. Den gang som nå, ble det nok sene kvelder og tidlige morgener for de som stod for driften av stedet og sikkert et behov for å slenge seg nedpå noen timer.
Skjenkestua
Skjenkestua i første etasje er også et rom som har fått visse forandringer. Navnet tyder på at her var en gammel form for bar eller drikkestue. Her stod en koksovn som ble byttet med en vedovn i 1932. Også her var veggene brunbeiset fra 1909, men i 1932 ble rommet kjemisk vasket. Blyglassvinduet mot nord kom på plass og rommet fikk lysekrone, lampetter og nye skinnstoler, som nå står i Finstua.
Seterstua
Seterstua har gjennomgått de samme forandringene som resten av huset. Veggene var brunbeiset og møblene var lette kavé-møbler. Ved nyinnvielsen av huset i 1932, hadde rommet fått nye stoler og spesialvevde tepper på veggene samt gardiner. Kongeseglet fra middelalderen ble hengt opp og peisen ble pusset og malt. Kongeseglet tilhørte Magnus Barfot. På peishyllen stod to tre-armede lysestaker fra Telemark og et vikingskip som er kopi fra Urnes stavkirke.
Storstua
Storstua som stod ferdig i 1910, fikk stoler laget etter en rokokkomodell fra Gudbrandsdalen. Taket ble først malt kremgult, men senere trukket med gråblå dekormalerier. Motivene er fra Ankerfamiliens våpenskjold fra Frogner Hovedgård, jaktselskap på Frognerseteren og bondebryllup! Alle motivene, også på skjermbrettene, er fra rokokkoen. Rommet har egen inngang, garderobe og toaletter.
Finstua
Finstua var veranda fram til byggingen av Storstua i 1909 – 10. Den har gjennomgått de samme forandringene som resten av huset opp gjennom årene. Siste store forandring er flytting av vegg, ny garderobe og anretningen for a la carte-gjestene og dens ansatte.
Seterkjøkkenet
Seterkjøkkenet er det nyeste rommet i huset. Sammen med kjøkkenet ble det her påkostet kr. 4,5 mill. i 1994. I januar 2007 fikk Seterkjøkkenet en ny ansiktsløftning med ny smørbrøddisk og varmdisk i tillegg til bedre belysning.